Wednesday, November 04, 2009

داکتر عبدالله باید چه اقداماتی انجام دهد؟


داکتر عبدالله باید چه اقداماتی انجام دهد؟

پس از آنکه حامد کرزی، با حکم کمیسیون مستقل انتخابات ، بدون برگزاری دور دوم رئیس جمهور منتخب افغانستان معرفی شده، هنوز داکتر عبدالله که نماینده بخش عظیمی از مردم است ، با رفتار خود در این قبال دولت جدید کرزی را نامشروع می داند.

از سوی دیگر هنوز نشانه ای از درگیری و خشونت در کشور به چشم نمیخورد اما واضح است که مردم افغانستان، سران سیاسی و جامعه بین اللملی نگران جرقه ای در انبار احساسات و خشم فرو خفته طرفداران داکتر عبدالله هستند.

با این وجود کارشناسان مسائل سیاسی معتقدند، پشت پرده انصراف داکتر عبدالله ، طرح و برنامه های آمریکایی نهفته بوده است . به این نحو که عبدالله روي حمايت آمريكائي ها حساب باز كرده بود و احتمالا مقامات واشنگتن قبل از مرحله اول وعده هائي به او داده بودند و ناگاه عبدالله بعد از انتخابات پي برد آمريكائي ها با كرزي به توافقاتي دست یافته و پشت او را خالي كرده اند. لذا ترجيح داد به بهانه اعضاي كميسيون مستقل انتخابات از ادامه فعاليت دست بكشد و مسابقه اي را كه نتيجه آن قبل از بازي مشخص است به حال خود رها كند.

محترم عبدالله با انصراف خود دو هدف را همزمان نشانه گرفت. نخست اینکه با قرار گرفتن در مقام یک معترض و منتقد، این فرصت را ایجاد می‌کند که در دوره بعدی انتخابات اصلی‌ترین شانس پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری افغانستان باشد و دوم آنکه با این انصراف، مشروعیت دولت کرزی را تا اندازه‌ای زیر سؤال برده و این بستر را فراهم کرده است که به بهانه همین عدم مشروعیت در طول سال‌های پیش رو تا پایان دولت دوم کرزی همواره با نقد عملکردهای دولت خود را در اذهان مردم افغانستان ماندگار کند.

اما علت اين كه آمريكائي ها قبل از انتخابات به عبدالله وعده دادند و بعد عقب نشيني كردند دو دليل وجود دارد : اول اینکه تصميم داشتند با ترساندن كرزي امتيازات بيشتري از او داشته باشتند و با پی بردن به اهداف واشنگتن وعده هر گونه همكاري بیشتری را از کرزی بگیرند به اين خاطر بعد از انصراف عبدالله ، هيلاري كلينتون وزير خارجه آمريكا گفت: واشنگتن آماده است تا با رهبر دولت آينده افعانستان همكاري كند .

دوم اینکه پس از پایان دور اول آمريكائي ها به نفوذ كرزي واقف شدند و متوجه شدند که كرزي برنده دور دوم انتخابات رياست جمهوري است بر اين اساس ترجيح دادند با او به كنار بيايند و روابط دو طرف را خراب تر نكنند .

کارشناسان مسائل سیاسی بر این باورند که با شرایط به وجود آمده داکتر عبدالله دو راه پیش رو دارد: در دولت جدید به عنوان وزیر شركت كند تا اين دوره رياست جمهوري كرزي به پايان برسد و در دوره بعد مجددا نامزد بشود و یا با تشكيل حزبي فراگير به فعاليت هاي سياسي ادامه بدهد. در غير اين صورت تصور مي شود عبدالله با صرف كناره گيري ، شانس خود از بین برده است.

اما در حال حاضر دولت کرزی با بحران مشروعیت مواجه است و این وظیفه دادگاه عالی و پارلمان کشور می باشد تا با صدور حکمی به دولت جدید حامد کرزی مشروعیت ببخشند.

با این حال محترم حامد کرزی رئیس جمهور منتخب افغانستان در اولین نشست خبری خود ، که امروز صبح دوازدهم عقرب در کابل برگزار شد، ابراز داشت: بهتر بود براي تحكيم دمكراسي عبدالله عبدالله درمرحله دوم انتخابات شركت مي‌كرد اما امروز مي‌خواهم بگويم كه هيچ فردي خود را از اين روند جدا نخواهد ديد و همه ما جزيي از دولت افغانستان خواهيم بود. دولت ما آئينه‌ي تمام نماي افغانستان است، بنابراين هر كسي مي‌تواند خود را در اين آئينه مشاهده كند.

اما آنچه اهمیت دارد این است که ابتدا واکنش مردم و چهره هاي عمده قدرت در قبال این دولت مشارکتی چگونه است و دوم اينکه رئیس جمهور کرزي چه دولتي تشکيل خواهد داد. چون اين آخرين فرصت رياست جمهوري وي به شمار مي آيد و بايد ديد آيا حامد کرزي مي تواند دولتي تشکيل دهد که نسبت به گذشته عملکرد بهتري داشته و کشور را در مسير صحيح قرار دهد یا خیر؟

اميدوار هستم كه استفاده از مواد منتشره با ذكر آدرس سايت همراه باشد . تشكر